Een aangekleed bordje nasi

“Fijne avond, collega’s!” roep ik nog snel terwijl ik met één been al buiten sta. Die vijf minuten lopen naar mijn auto lijken vandaag wel weer langer te duren. Sjezend naar huis over binnendoor-weggetjes om op tijd bij de opvang van de kinderen te zijn, bel ik (uiteraard handsfree) met manlief over wat we vandaag eens zullen eten. “Doe maar wat makkelijks” wordt het. Dus even snel langs de supermarkt nog en dan… home sweet home.

Tijd om uit te puffen heb ik echter niet want ook vandaag staan er helaas geen kaboutertjes klaar om me te helpen. De cruise control gaat aan en met 50% aandacht voor de kids en 50% aandacht voor het fornuis (eigenlijk 80/20) lukt het me toch weer om iets op tafel te toveren. Geen volledige rijsttafel maar gewoon een snelle, simpele nasi. Altijd goed. Nu alleen nog een beetje aankleding en dan, aan tafel!

Een aangekleed bordje nasi

Maar hoe zullen we dit bordje nasi eens aankleden? De keuze lijkt reuze: Sambal? Chilisaus? Gebakken uitjes? Atjar? Ketjap? Seroendeng? De ervaren suiker-schrappers hebben vast al door waar ik naar toe wil. Het suikervrij aankleden van een bordje nasi is namelijk helemaal niet zo makkelijk. De meeste bijgerechten die je kunt verkrijgen in de supermarkt bevatten suikers, veel suikers. Neem bijvoorbeeld Seroendeng. De ingrediënten van een potje Seroendeng van Conimex zijn: Kokos 61% (met sulfiet), pinda 23%, basterdsuiker, koriander, zout, galangawortel, komijn, ui, knoflook, laurierblad, plantaardige olie, rozemarijnextract en voedingszuur E330. Ondanks dat de meeste ingrediënten gewoon te verklaren zijn, blijft het jammer van die toegevoegde suiker.

Sinds ik zelf zonder suiker eet vind ik sommige producten niet eens meer lekker door de veel te zoete smaak. Soms zijn dit zelfs producten waar helemaal geen suiker aan toegevoegd is! Vooral mais, paprika en pompoen lijken zo veel zoeter dan voorheen! Maar goed, ik dwaal af… We hadden het over Seroendeng!

Suikervrije Seroendeng

Wat ik eigenlijk wil zeggen: maak lekker je eigen suikervrije Seroendeng! Je staat er even een uurtje voor in de keuken maar als je meteen een grote hoeveelheid maakt dan zit je de komende maanden goed. In een afgesloten glazen pot kun je het namelijk zo’n drie a vier maanden bewaren.

Om mijn suikervrije seroendeng nog iets gezonder te maken gebruik ik trouwens altijd amandelen in plaats van pinda’s. Hazelnoten, walnoten of amandelen bevatten namelijk relatief meer onverzadigd vet en minder verzadigd vet dan cashewnoten of pinda’s.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s