Chips: zoutje of zoetje?

Zo, daar zitten we dan! Lekker knus samen op de bank. De kinderen liggen heerlijk te slapen wat betekent dat wij ook eindelijk even aan de afstandsbediening mogen komen. Die we natuurlijk wel weer op dezelfde plek terug moeten leggen als waar dochterlief ‘m neer heeft gelegd want anders krijgen we het morgen vast te horen…

We starten een korte discussie (wordt het voetbal of toch die heerlijke zwijmelfilm?) maar  besluiten al snel allebei wat water bij de wijn te doen en gaan voor dat nieuwe dansprogramma. Trouwens, over wijn gesproken… doe mij maar een glas Chardonnay! Tot voor kort wist ik trouwens niet dat witte wijn minder calorieën bevat dan rode wijn. Op de website van Winefolly kun je hier alles over lezen.

Chipje erbij?

Zo’n zaterdagavond vraagt om een ‘knabbeltje’.  Meestal zetten we rauwkost met yoghurtdip, olijven, rauwe ham of nootjes op tafel maar vanavond heb ik gewoon zin in chips. Voorheen voelde ik me altijd schuldig over dat ene bakje chips (oké oké… soms de hele zak) maar sinds dit jaar heb ik geleerd dat je daar zo nu en dan best aan toe mag geven zolang je probeert om voor de meest gezonde variant te gaan. In ieder geval een variant zonder rare toevoegingen zoals extracten en E-nummers. Vooral E621 (ook wel ve-tsin of Monosodiumglutamaat genoemd) kun je beter vermijden. Dit is namelijk dé smaakversterker die ervoor zorgt dat je hormoonhuishouding wordt verstoord en je alleen maar meer wilt eten. E621 wordt aan veel soorten chips toegevoegd. Deze soorten komen hier het huis niet meer in. Waarom zou je überhaupt willen dat je chips naar een broodje kruidenboter smaakt?

Naturel versus Paprika

Helemaal met de kennis die ik nu heb, kan ik nog meer genieten van gewone, simpele naturel chips. Slechts drie ingrediënten: aardappel, zonnebloemolie en zout. Niks mis mee. Mijn (bankhang)partner gaat vanavond toch voor zijn eigen favoriet; paprikachips. Ik zou natuurlijk geen etikettenfreak zijn als ik niet even snel op de achterkant van de zak kijk. I’m in shock! Suiker, kaliumchloride, karnemelkpoeder, gistextract, tomaatpoeder… en dat is nog niet eens de helft. Paprikachips van de AH bevat maar liefst 18 ingrediënten! En dan heb ik het nog niet eens over de ingrediënten van die ingrediënten!

Chips

Ik voel weer die guru in me naar boven komen maar besluit om me gedeisd te houden en deze gezellige avond gezellig te houden. Hij leest morgen vast dit blog. 😉

Nog een fijne avond!

2 thoughts

 1. Ongelooflijk wat een verschil, wat een eyeopener, bedankt. (Ik word er ook een beetje kwaad van hoe de voedingsindustrie de consument misleidt en vervolgens vergiftigd) Weet maar eens wat e621 doet…

  Like

  1. Hoi Kim,

   Bizar hè, het blijft me verbazen dat het gewoon allemaal in de supermarkt mag liggen. Gelukkig leren we als consument steeds meer over echte voeding en over hoe marketing ons voor de gek kan houden! Ik ben zelf geen voedingsdeskundige maar begin wel steeds meer te leren hoe belangrijk goede en pure voeding voor je is. Met mijn blogs wil ik met jullie delen wat ik op dit gebied in mijn dagelijkse leven meemaak!

   Groetjes Marloes

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s