Brood, daar zit wat (suiker) in!

Goedemorgen! Het is tijd om op te staan! Meestal worden wij gewekt door het getik van plastic glazen muiltjes op het laminaat of het vrolijke gebrabbel/hongerige gehuil van zoonlief maar deze ochtend is het helaas anders. TRRR… TRRR… TRRR… TRRR… Ik zit meteen rechtop in bed door drie wekkers die het voor elkaar krijgen om precies op hetzelfde moment af te gaan! Het is dat ik nooit een ochtendhumeur heb want dit is toch wel echt een potentiële veroorzaker. Gelukkig besef ik me vrij snel dat de kids ons lekker hebben laten ‘uitslapen’ en dat die extra minuten slaap me toch wel goed doen. Fit stap ik mijn bed uit en in het halve uur dat daar op volgt komt ook de rest van de familie tot leven en zitten we al snel met z’n alleen aan de ontbijttafel.

Een goed ontbijt is het halve werk

Ik moet toegeven, het ontbijt zou van mij wel geschrapt mogen worden! Niet omdat ik ’s ochtends geen trek heb maar gewoon omdat ik mezelf er de tijd niet voor gun. Regelmatig pakte ik nog snel een appel, een stapel rijstewafels of een dubbelgevouwen boterham met ‘iets dat niet knoeit’ mee voor in de auto op weg naar het werk. Op kantoor dacht ik de hele ochtend aan eten en vaak redde mijn lunch het niet eens tot lunchtijd. Had ik misschien toch even rustig moeten ontbijten? Heb ik iedereen thuis eigenlijk wel een fijne dag gewenst? En zou het niet fijner zijn om de dag wat relaxter te beginnen? Een nieuwe fase in ons leven heeft hier gelukkig verandering in gebracht.

Sinds onze rol van ‘papa en mama’ uitgebreid is naar ‘papa en mama van een schoolgaand kind’ voelen we allebei de behoefte om de dag samen te starten aan de ontbijttafel. Zo ook vandaag. Volkoren speltbrood, roomboter, pindakaas, geitenkaas, appelstroop, kipfilet, yoghurt en home made granola, daar doen we het vandaag mee. Langzaamaan beginnen we onze weg te vinden in suikervrije ontbijtproducten en broodbeleg. Als je goed op etiketten let, kun je de suikervrije varianten van pindakaas (Calvé en Lidl), appelstroop (Appel-Perenstroop van de Hollandse weken van de Lidl) en jam (Zonnatura) namelijk best vinden.

Het uitsluiten van broodbeleg met geraffineerde suiker is een eerste goede stap. Wat velen echter vergeten is dat suiker (glucose) ook ontstaat door de inname en verwerking van koolhydraten uit bijvoorbeeld brood. Glucose geeft je lichaam energie en zorgt er voor dat je kunt denken en bewegen maar laat tegelijkertijd ook je bloedsuikerspiegel stijgen. Hierdoor kun je na een tijdje in een suikerdip terechtkomen en zin krijgen in meer (suikerrijk) eten. Om de stijging van je bloedsuikerspiegel te beperken kun je het best volkorenbrood eten. Volkorenproducten bevatten namelijk veel vezels die het bloedglucosegehalte minder beïnvloeden. De reden dat wij thuis trouwens speltbrood eten is omdat dit iets beter te verwerken is door de darmen. Qua koolhydraten verschilt het niet met gewoon tarwebrood.

Brood, daar zit wat (suiker) in!

Er is nog wel één belangrijk ding wat je moet weten over brood. De meeste broden bevatten geraffineerde suiker. Dit is niet om het brood een zoetere smaak te geven maar om het gist in het brood te activeren. Door het toevoegen van suiker maakt het gist namelijk alcohol en koolzuurgas waardoor het brood gaat rijzen. Wil je absoluut suikervrij brood eten, kies dan voor zuurdesembrood. Op de site van Miss Natural staat een uitgebreid artikel over zuurdesembrood.

Mrs. Sweetless & Brood

Degenen die nu denken dat ik geen brood eet hebben het mis. Ik ben een echte liefhebber van brood en zou het nooit helemaal uit mijn voedingspatroon kunnen en willen schrappen. Wel kies ik de momenten om brood te eten anders uit. Die boterham aan de ontbijttafel en dat witte stokbroodje bij de soep laat ik aan me voorbij gaan maar ik geniet daardoor nog meer van een snee vers zuurdesembrood en die heerlijk belegde volkorenbol van die goede lunchroom!

2 thoughts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s