Hoe begin je een “suikervrij” leven?

5 januari 2015 is de dag waarop wij thuis zijn begonnen met suikervrij leven. Sinds november hadden we het ons al voorgenomen maar om nou al die feestdagen suikervrij te moeten vieren… Tijdens de jaarwisseling voelde ik me sterk, het nieuwe jaar zou alles gaan veranderen. Met een glas champagne in de ene hand en een oliebol in de andere besloot ik om per direct te beginnen met suikervrij leven. Nou, per direct… vanaf het ontbijt dan! Toen ik een paar uur later nog wat extra poedersuiker op mijn gefrituurde (zonde-om-weg-te-gooien-)ontbijtbol strooide, wist ik al dat nieuwjaarsdag niet zou gaan werken. En dan zondag ook nog de verjaardag van mijn zusje, tevens ster in het verzorgen van de meeste lekkere taarten en hapjes, niet handig! Oké, maandag 5 januari dan, de start van een nieuwe week. De start van een suikervrij leven. Maar hoe begin je een suikervrij leven eigenlijk? Graag deel ik mijn tips met je.

Gewoon doen!

Het heeft mij enorm geholpen om me vooraf wat meer te verdiepen in suiker. Wat is het precies, wat doet het met je lichaam en waarom wil je dat juist liever niet? Maar ook de informatie over suikervervangers en welke je daarvan beter kunt laten staan heeft me meer inzichten gegeven. Door kennis die ik heb opgedaan hebben we thuis besloten dat wij ons alleen zouden richten op geraffineerde suiker. Fruit, (zoete) groenten en koolhydraten (vooral de langzame) zouden we in deze opstartfase zeker niet gaan schrappen uit ons menu. Zonde van de vitaminen, mineralen en vele vezels. Het bepalen van onze eigen grenzen binnen dit suikervrij leven heeft erg geholpen, niet alleen in onze opvoeding maar ook in onze reactie op vragen en opmerkingen van buitenaf. Samen met mijn man heb ik vastgesteld wat er binnen ons gezin haalbaar is. Mag onze kleuter geen hagelslag meer op brood? En dat mannetje van een half jaar.. wel of geen liga door zijn fruithapje? En wat doen we met snoep en limonade? En hoe gaan we om met uitjes, logeerpartijtjes, (kinder)feestjes en traktaties? Als je van elkaar weet hoe je er in staat, er allebei het belang van in ziet en duidelijke afspraken (en ook uitzonderingen) maakt dan kun je er als team voor gaan. En dat helpt. Want ook al is ze het er nog steeds niet altijd mee eens, Jasmijn weet inmiddels dat ze thuis één keer per dag zoet op brood en maximaal twee keer per dag een glas pure, troebele appelsap mag (vaak voor de helft aangelengd met water). Naast die twee glazen wordt er gewoon water, stevia-limonade of thee gedronken.

Etiketten

Naast alle zoete producten zoals hagelslag en limonade waarvan je al weet dat er veel suikers in zitten, is er ook vaak suiker toegevoegd aan producten waarvan je het helemaal niet verwacht! Zo bevatten plakjes kipfilet voor op brood dextrose en zitten er meerdere soorten suiker en zoetstof in fritessaus. En wie nog steeds denkt dat rode sauzen zo gezond zijn… er zit inderdaad veel minder vet in maar qua suiker zijn het vaak echte boosdoeners. Curry, ketchup, chilisaus, sambal… probeer maar eens een suikervrije variant te vinden.

Weet wat je eet!

Weet wat je eet! Daar begint het mee. Want suiker vermijden is één ding, het volledig schrappen van geraffineerde suiker is ook voor mij nog wel eens een uitdaging. Om zeker te weten of er geen suiker aan producten is toegevoegd kom je er gewoon niet onderuit om het etiket te lezen van elk product wat je in je winkelwagentje gooit. Wat mij altijd helpt is de gedachte dat ik alleen nog maar producten wil eten en drinken die goed zijn voor mij (en mijn gezin) en waarvan ik ieder ingrediënt ken of kan verklaren. Dus geen vreemde benamingen of gekke e-nummers. Het is even investeren maar je zult heel snel bepaalde dingen door hebben en de juiste keuzes kunnen maken. Misschien heb je ook nog iets aan mijn tips en trucs voor een suikervrij leven!

Succes! En als je nog tips hebt voor mij, ik hoor het graag 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s