Warm water, een goede start van je dag!

Eén van de voordelen die het leven zonder geraffineerde suiker mij heeft gebracht is het hebben van veel meer energie. Waar ik voorheen ’s avonds op de bank voor de tv plofte, niet altijd zin had om er in het weekend op uit te gaan en ’s ochtends maar met moeite op kon staan, merk ik nu dat ik me fitter voel en dat het me allemaal toch echt wat makkelijker af gaat. Natuurlijk speelt het mee dat die twee mini-mensjes hier thuis ook al vroeg in de veren zijn en je soms ook wel gewoon moet. Want ook al zou ik best eens wat langer willen uitslapen, het is echt prettiger om uit je warme bed te zijn dan om constant ellebogen, voeten of net doorgekomen tanden in je lijf te voelen…

Begin de dag met een… glas warm water!

Hoewel het woord ‘ochtendhumeur’ niet in mijn woordenboek voorkomt, zijn er wel een aantal dingen die ervoor zorgen dat mijn dag goed begint. Het besef dat de kinderen lekker hebben doorgeslapen, dat de kleren die ik aan wil gestreken in de kast liggen, dat ik niet naar de vriezer in de schuur hoef voor brood en dat mijn sleutels gewoon op de plek liggen waar ik ze zoek. Maar wat voor mij ook zeker bijdraagt aan een goede start van de dag is een glas warm water! Of nog beter, twee.

Water drinken om goed te functioneren

Om optimaal te kunnen functioneren is het drinken van 1,5 liter water per dag gewoon een must. Niet zo gek als je je bedenkt dat je lichaam voor ongeveer twee derde uit water bestaat en je hersenen zelfs voor 80%! Een tekort aan water kan ervoor zorgen dat de signaaltransductie (het doorgeven van verschillende stofjes in je hersenen) niet optimaal plaatsvindt. Je zult dan merken dat je je minder goed kunt concentreren en het onthouden van informatie niet altijd even makkelijk gaat.

Warm water voor het ontbijt

’s Nachts als je slaapt zweet je en verbrand je aardig wat calorieën maar je drinkt niks. Je verliest dus veel vocht waardoor je lichaam tijdens het opstaan eigenlijk uit balans is. Om die reden is het verstandig om je lichaam direct als je wakker wordt te geven wat het nodig heeft, één a twee glazen water. En dan bij voorkeur warm water omdat dit beter te verwerken is door je lichaam. Zeg nou zelf, zo’n koude plens in je lege buik is toch ook helemaal niet prettig!

Een ander voordeel van het drinken van water is dat je afvalstoffen verliest en je lichaam wordt gereinigd. Ook kan het drinken van een glas water ervoor zorgen dat je minder trek hebt, handig als je wat kilo’s wilt kwijtraken. Al met al in ieder geval genoeg redenen om deze simpele gewoonte in je dagelijkse leven in te lassen.

Met of zonder citroen?

Op vele healthy sites wordt het aangeraden om warm water met citroen te drinken vanwege de vele gezondheidsvoordelen. Bevordering stoelgang, urine-afdrijvend, geeft energie, reiniging van de lever, goed voor de huid en ga zo maar door. Hier kan ik echter geen bewijzen van vinden.

Wat wel bewezen is, is dat citroen tanderosie kan veroorzaken en het glazuur van de tanden aantast. Drink je je water toch echt liever met citroen? Drink dan daarna nog een half glas gewoon water om je mond even door te spoelen en hou het bij één keer per dag. Drinken met een rietje scheelt trouwens ook.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s