Cranberries; superfood of superzoet?

Cranberries (ook wel “grote veenbessen” genoemd) vallen echt onder de categorie Superfood. Ze bevatten niet alleen een rijke dosis aan vitamine C, vitamine E en vezels, ze versterken je immuunsysteem en verlagen het risico op een blaasontsteking. En dat is nog niet alles! De cranberry kan bloeddrukverlagend werken en gaan het verouderingsproces van de huid tegen. En dan te bedenken dat er ook nog eens heel weinig calorieën in zitten! Althans… als je de verse cranberry neemt.

Meest misleidende product

Je zou het misschien niet verwachten maar de meeste gedroogde cranberries zoals je deze in de supermarkt of op de markt koopt, zijn gezoet. Op zich wel te begrijpen want de verse cranberry is voor velen van ons echt te zuur. Het is alleen wel een beetje (erg) jammer dat de fabrikanten hiervoor meestal geraffineerde suikers zoals kristalsuiker, rietsuiker of appelsapconcentraat gebruiken! En dan ook nog eens in flinke hoeveelheden.
Sterker nog; de gedroogde cranberries van de Albert Heijn hebben het Gouden Windei 2015 (dé prijs van voedselwaakhond Foodwatch voor het meest misleidende product) gewonnen. Foodwatch brengt hiermee onder de aandacht dat deze cranberries voor ruim twee derde (68%) uit toegevoegde siroop bestaan en dat er maar 30% echte cranberries in zitten! En dat terwijl wij denken dat we een gezond en puur product in ons winkelmandje stoppen.

Home made

Bij het lezen van dit soort berichten vraag ik mezelf altijd af op wie je eigenlijk nog kunt vertrouwen als het om pure, eerlijke voeding gaat. Ik kies er dan ook steeds vaker voor om alles zelf te maken. Wist jij namelijk al dat je heel makkelijk zelf cranberries kunt drogen? Het kost even wat tijd maar zodra ze in de oven staan heb je er geen omkijken meer naar en geloof me, de smaak is het meer dan waard!!! Of maak eens je eigen cranberrycompôte zonder geraffineerde suiker. Lekker voor bij de yoghurt, door de havermoutpap of bij een stukje gebakken kip- of kalkoenfilet.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s