Maar je hebt het niet eens geproefd!

“Iewwww… dat lust ik niet hoor!”, “Gaan we dat écht eten?”, “Wat zijn die groene dingetjes?” Iedere dag vliegen de opmerkingen me weer langs de oren. Kon je een vijfjarige maar uitleggen dat het best een opgave is om na een lange werkdag een gevarieerde, voedzame maaltijd op tafel te zetten die iedereen lekker vindt. En snapte ze maar dat iedere dag patat, pannekoeken, poffertjes en pizza je op den duur ook niet gelukkig gaan maken. Maar met af en toe een compromis en een hoop subtiele veranderingen lukt het toch steeds vaker om letterlijk en figuurlijk voldaan van tafel te gaan.

Iedere verandering is er één!

De afgelopen jaren hebben we thuis al aardig wat kleine veranderingen kunnen doorvoeren. Naast het vermijden van geraffineerde suiker koken wij altijd zonder pakjes of zakjes. Als je eenmaal een paar basisrecepten kent (denk bijvoorbeeld aan pastasaus, soepen, pesto en curry’s), dan wil je gewoon niet meer anders. Ik kan me echt niet meer voorstellen dat ik ooit tomatenpoeder heb verkozen boven verse, zongerijpte tomaten. Of midden in de nacht wakker worden van de dorst vanwege de vele smaakversterkers. Dan word ik ’s nachts toch liever wakker van een kind dat niet meer kan slapen. Ehh.. bij wijze van spreken dan. ;).
Een andere kleine verandering is de overstap van witte pasta’s en rijst naar volkoren (spelt)-pasta of zilvervliesrijst. Deze bevatten namelijk veel meer vezels en zijn daardoor een stuk voedzamer. Wil je ook meer volkoren producten gaan gebruiken maar kun je er maar niet aan wennen? Probeer dan eens om het door elkaar te doen.

Je hebt het niet eens geproefd!

Volgens mij is “Je hebt het niet eens geproefd!” toch wel één van de zinnen die bij ons vaker dan gewenst wordt gebruikt. Die vijfjarige dame trekt haar neus vaak al op voordat ze überhaupt heeft bekeken wat er op haar bord ligt. Meneer van 1,5 uit zich nog iets directer en slaat gewoon zijn bord aan de kant. Best lastig want van eten onder dwang ben ik helemaal niet. In mijn ogen is het belangrijk dat kinderen zelf aan leren voelen wanneer ze voldoende op hebben. Om die reden hoeft bij ons het bord nooit leeg zolang alles maar wordt geproefd, groenten voor de rest gaan en wij bepalen wanneer je van tafel mag.

Tja, ook voor iemand met een blog over suikervrij en voedzaam eten is het niet altijd makkelijk om haar tafelgenoten ervan te overtuigen hoe belangrijk en lekker goed eten is. Maar het maakt je dan wel extra trots als je op een onverwacht moment achter je kijkt en je zoon ziet snoepen van de zelfgemaakte zadencrackers die nog liggen af te koelen!

Mees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s