Raw brownie met chocolade ganache

Als je van natuurlijke, onbewerkte voeding houdt en wel eens in Arnhem komt dan moet je café Rawsome wel kennen. Alles wat je daar kunt eten en drinken (ook takeaway) is gluten-, zuivel- en geraffineerde suikervrij. Een paar weken geleden hebben mijn buuf en ik genoten van een zeer uitgebreide high tea. Onbeperkt thee met heerlijke zoete en hartige hapjes, een hele etagère vol! Hoewel we overal letterlijk onze vingers bij af hebben gelikt was er één lekkernij die ons beiden naar de zevende hemel bracht: de raw brownie!

Omdat ik naast mijn werk, de kids en andere bezigheden niet altijd de tijd heb om even naar de stad te rijden, zat er niks anders op dan deze raw brownie proberen na te maken. En ik kan zeggen: missie geslaagd! Het hele testpanel (inclusief m’n buuf) heeft deze versie beoordeeld met een aantal onverstaanbare kreten die toch echt leken op ‘te lekker’, ‘hemels’ en ‘goddelijk’! Daarom hier, speciaal voor jullie, het recept!

Raw Brownie1

Benodigdheden
kom
keukenmachine
beslagkom
garde of mixer
vierkant of rechthoekig blik
bakpapier

Ingrediënten
Bodem:
– 150 gram walnoten
– 150 gram blanke amandelen
– 400 gram ontpitte medjool dadels (ong. 10 a 12 stuks)
– 75 gram cacaopoeder
– 3 eetlepels cacaonibs
– snufje (Keltisch) zeezout

Ganache:
– 75 ml amandelmelk
– 180 gram chocolade (85%, gezoet met kokosbloesemsuiker), in stukken
– 1,5 eetlepel kokosolie, gesmolten
– 1 a 2 eetlepels kokosbloesemsuiker
– snufje (Keltisch) zeezout

Bereidingswijze
De bodem:
Als de dadels wat hard zijn, week deze dan eerst zo’n 10 minuten in een laagje heet water. Giet ze daarna goed af en zet ze even weg.

Doe alle amandelen en 1/3 van de walnoten (100 gram) in de keukenmachine en maal ze zo fijn mogelijk. Voeg de cacao en het zout toe en meng het nog even goed door in de machine. Doe het mengsel in een kom en zet apart.

Doe nu de dadels in de keukenmachine en maal ze fijn tot er een grote bal ontstaat. Haal dit er uit en zet even opzij.

Stop het noten-cacaomengsel terug in de keukenmachine en zet deze aan. Voeg beetje bij beetje stukjes dadel toe zodat het goed met elkaar kan vermengen. Probeer of het mengsel aan elkaar blijft plakken als je het samenknijpt in je hand. Het kan zijn dat je niet alle dadels nodig hebt.

Bekleed het blik met een stuk bakpapier en verdeel het mengsel over de bodem en druk het licht aan.

Hak de overgebleven walnoten in grove stukken en strooi ze samen met de cacaonibs over het mengsel. Leg er een vel bakpapier overheen en druk het goed aan zodat je een stevige bodem krijgt. Zet het blik in de koelkast zodat het kan opstijven.

De Ganache:
Verhit de amandelmelk in een pannetje op middelhoog vuur. Zorg dat de melk niet kookt. Giet de melk in een kom en voeg de stukken chocolade toe. Laat dit een minuut of twee staan (niet roeren!) zodat dit rustig kan smelten.

Schep het rustig om met een houten lepel zodat de gesmolten chocolade goed mengt met de amandelmelk. Voeg de gesmolten kokosolie toe en mix het even goed door met een garde. Zet het mengsel een minuut of tien in de koelkast.

Haal het mengsel uit de koelkast en klop het luchtig op met je garde. Het moet een stevige mousse worden. Is de mousse te dun, voeg dan wat van de kokosbloesemsuiker toe en mix weer goed door. Blijf net zo lang mixen tot het een luchtige, zachte mousse is.

Schep de ganache bovenop de bodem van je brownie en smeer het voorzichtig uit. Zet de brownie tot gebruik in de koelkast.

Garneer de brownie met kokosrasp, cacao(nibs), walnoten of rood fruit.

Je kunt de brownie ongeveer een week in de koelkast bewaren maar geloof me… daar krijgt hij echt de kans niet voor!

Raw Brownie2

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s