Suikervrij, een ruim begrip!

Sinds ik ‘suikervrij’ eet, krijg ik vaak de vraag of ik ook fruit en groenten uit mijn voedingspatroon heb geschrapt. Ik snap de verwarring maar nee, zeker niet!! Fruit en groenten bevatten namelijk wel suiker maar ook zoveel goede voedingsstoffen, die kan ik echt niet laten staan. De vitaminen en mineralen die er in zitten werken als bouwstoffen voor je lichaam en geven je energie. Een andere reden dat ik deze suikers wel in mijn suikervrije leven accepteer, is dat de suikers uit fruit en groenten natuurlijk en onbewerkt zijn. Vooral bij de biologische producten is er geen fabriek aan te pas gekomen die alle volwaardige voedingsmiddelen uit al die mooie producten heeft gehaald. In tegenstelling tot de producten waar bewerkte of geraffineerde suikers in zijn verwerkt.

Wat betekent geraffineerd?

Volgens de Dikke Van Dale betekent geraffineerd ‘gezuiverd’. De witte tafelsuiker zoals we die allemaal kennen komt van suikerbieten, suikerriet of suikerpalm. Een natuurlijk product dus zul je misschien denken, maar voordat je de suikerpot ermee kunt vullen gaat er een heel proces aan vooraf. De suiker uit de plant wordt eerst opgelost in heet water en daarna gezuiverd door middel van herkristallisatie en filtratie. Veel suikersoorten worden bewerkt om deze er aantrekkelijker uit te laten zien, een neutrale smaak te geven en langer houdbaar te maken. Door het raffineren van de suiker worden alle goede stoffen uit de suiker gehaald die je lichaam juist zo hard nodig heeft om de suiker goed te kunnen verwerken. Als de suikers namelijk goed worden verwerkt dan krijgt je lichaam niet de kans om het als vet op te slaan en ook blijft je bloedsuikerspiegel stabieler waardoor je minder pieken en dalen in je energie zult ervaren. Als je vaak geraffineerde suikers neemt dan moet je lichaam op een gegeven moment zo hard werken om die bloedsuikerspiegel omlaag te krijgen, dat het een verstoring in je lichaam kan veroorzaken. Dit kan leiden tot meerdere klachten zoals vermoeidheid, depressiviteit en Candida (schimmelinfectie).

Snoep verstandig, eet een appel!

Wie kent de kreet niet? Regelmatig wordt deze kreet tegengesproken: “Appels bevatten veel suikers die je dik maken en ze tasten ook nog eens je gebit aan”. Natuurlijk zit hier een kern van waarheid in maar er wordt vaak niet bij verteld dat diezelfde appel boordevol vezels zit zodat je lichaam de suikers op de juiste manier kan verwerken. En als je de appel vergelijkt met de handvol winegums dan hoef ik jou niet te vertellen wat je tandarts je zal aanraden. Als je maar geen appelboom per dag leeg eet! Wil je trouwens weten hoeveel suiker er in welke vrucht zit? Kijk dan eens op de website van Gezonder Genieten voor een handig overzicht! Dan zul je meteen ontdekken waarom ik zo graag en vaak avocado en kokos(noot) gebruik. Schrik trouwens niet van de hoeveelheid suiker in dadels, hier zal ik binnenkort een blog aan wijden.