Suikervrije aardbeientaart

Op de meeste verjaardagen kom je ze tegen, een zeer smakelijk uitziende, zelfgemaakte Cheesecake of monchou-taart. En zeg nou eerlijk. wie houdt er niet van een bodem van koek met een zachte romige, ietwat zoete topping? Ik wel! Sinds ik geen geraffineerde suikers meer eet, heb ik (op een klein stukje appeltaart na) al het gebak aan mij voorbij laten gaan. Ook al gaat een suikervrije leefstijl me erg goed af en merk ik dat ik steeds meer afgekickt raak van mijn suikerverlaving, in sommige situaties is het toch lastig om niet in de ‘verleiding’ te komen. En wat zet je zelf op tafel als je visite krijgt?

Maak deze aardbeientaart!

Deze taart is echt tè lekker! En suikervrij. Tenminste, als je net als ik een beetje kokosbloesemsuiker niet onder suiker vindt vallen gezien het lage effect op je bloedsuikerspiegel. Mocht je hier anders over denken dan kun je de kokosbloesemsuiker ook weglaten of vervangen door wat stevia. De taart is trouwens ook glutenvrij en lactosevrij.

BenodigdhedenSuikervrije aardbeientaart
Springvorm
Bakpapier

Ingrediënten

Voor de bodem
– 100 gram Medjool dadels
– 75 gram amandelen
– 1 theelepel speculaaskruiden
– snufje zout

Voor de topping
– 160 gram ongezouten cashewnoten
– het sap van een citroen
– 2 theelepels vanille-extract
– 65 gram kokosolie
– 25 gram kokosbloesemsuiker
– 200 gram aardbeien, ontkroond en gewassen

Bereidingswijze
Ontpit de dadels en doe ze samen met de amandelen, de speculaaskruiden en een snufje zout in de keukenmachine en maal dit helemaal fijn tot er een kleverig mengsel ontstaat. Schep dit mengsel in de springvorm, verdeel het over de bodem en druk het goed aan. Zet de bodem zo lang in de koelkast.

Smelt de kokosolie (niet te warm laten worden!). Doe de cashewnoten, citroensap, vanille-extract en de kokosbloesemsuiker in de keukenmachine, giet er de kokosolie bij en zet aan. Twee derde van dit mengsel schep je bovenop je bodem in de springvorm; dit vormt de tweede laag van de taart.

Hou twee aardbeien apart als garnering en voeg de overige aardbeien toe aan het overgebleven deel van de vulling in de keukenmachine en zet weer aan. Dit vormt je laatste, roze laag. Voeg dit toe aan de springvorm, strijk even glad en dek de taart af. Laat de taart even opstijven in de koelkast of in de vriezer als je hem langer wilt (of eigenlijk kunt ;)) bewaren. Vergeet niet om de taart een half uurtje voordat je ‘m serveert even op temperatuur te laten komen.